Πολύτιμο δώρο της ελληνικής φύσης από πλευράς ποιότητας, αρώματος και γεύσης.

Βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακής Μαγειρικής. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν αφέψημα ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς. Ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο προσδίδει εκείνη την χαρακτηριστική Ελληνική γεύση των παραδοσιακών συνταγών μας.
Η ρίγανη δεν προσθέτει μόνο γεύση και άρωμα στο πιάτο μας. Το εμπλουτίζει παράλληλα και με πολύτιμα διατροφικά συστατικά, τα οποία έχουμε καθημερινά ανάγκη για την αποτελεσματική ενίσχυση του οργανισμού μας.

Η υψηλή θρεπτική αξία της ρίγανης οφείλεται στο ότι έχει έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα και μάλιστα εκτιμάται ότι εκδηλώνει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές ισχυρότερη από την πατάτα και 42 φορές ισχυρότερη από το μήλο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΩΡΟΥ

  • Να δοθεί ως δώρο καλωσορίσματος σε συνδυασμό με Παξιμάδια λαδιού, Πατέ ελιάς, Ανθό αλατιού
  • Ιδανικό δώρο για ξένους που θέλουν να το πάρουν μαζί τους στη χειραποσκευή του αεροπλάνου

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η ρίγανη, το όνομα της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος» (λαμπρότητα) και σημαίνει το φυτό που λαμπρύνει το βουνό, δεν είναι ένα είδος που συναντάται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, αλλά συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες χώρες του περίγυρού της βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην γεωγραφική της θέση η οποία της επέτρεψε κατά το παρελθόν να διατηρεί εμπορικές σχέσεις με όλο τον μέχρι τότε γνωστό κόσμο. Η Αίγυπτος, η Συρία η Ιταλία, τα μικρασιατικά παράλια όπως και η ηπειρωτική Ασία ήταν μερικοί μόνο από τους προορισμούς των εμπορικών τους δρόμων.

Αυτό το άνοιγμα όμως των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και του υπόλοιπου κόσμου δεν ήταν το μοναδικό σημαντικό στοιχείο στο οποίο οφείλεται η μεγάλη βιοποικιλότητα του Ελλαδικού χώρου. Το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο είναι η γεωγραφική άρα και η κλιματική ποικιλομορφία. Τα πολυάριθμα νησιά με τα χιλιάδες μέτρα των ακρογιαλιών συνιστούν ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο κλίμα που εν μέρει δίνει μια εξήγηση για την φυτική «πολύ»-ποικιλομορφία.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συμπαγείς ορεινοί όγκοι που να αποκόπτουν την κάθοδο των ειδών από το βορρά. Σε χώρες όπου παρατηρείται μια τέτοια γεωγραφική ιδιαιτερότητα παρατηρείται μειωμένη φυτική ποικιλομορφία.

Τα οφέλη της ρίγανης

  • Η ρίγανη βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακής Μαγειρικής. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν αφέψημα ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς. Ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο προσδίδει εκείνη την χαρακτηριστική Ελληνική γεύση των παραδοσιακών συνταγών μας.
  • Η ρίγανη δεν προσθέτει μόνο γεύση και άρωμα στο πιάτο μας. Το εμπλουτίζει παράλληλα και με πολύτιμα διατροφικά συστατικά, τα οποία έχουμε καθημερινά ανάγκη για την αποτελεσματική ενίσχυση του οργανισμού μας.
  • Η υψηλή θρεπτική αξία της ρίγανης οφείλεται στο ότι:
    Έχει έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα και μάλιστα εκτιμάται ότι εκδηλώνει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές ισχυρότερη από την πατάτα και 42 φορές ισχυρότερη από το μήλο.
  • Αποτελεί πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος αλλά και τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.
  • Παράλληλα περιέχει μικρότερες ποσότητες και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C.
  • «Κλείνει» στη σύστασή της, τις ουσίες θυμόλη και καρβακρόλη, οι οποίες εκδηλώνουν αντιβακτηριδιακή δράση, αναστέλλοντας μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη ορισμένων στελεχών σταφυλόκοκκου και ψευδομονάδων.
  • Μας παρέχει φυτικές ίνες, οι οποίες ως γνωστόν συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, καθιστώντας τη συνήθειά μας να ριγανίζουμε το κρέας (το οποίο περιέχει κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη) ιδιαίτερα ευεργετική. Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη για παράδειγμα στη μπριζόλα μας είναι περίπου 1 γραμμάριο, ποσότητα αρκετά σημαντική αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γραμμάρια/ ημέρα, την ώρα που η συνιστώμενη πρόσληψη ανέρχεται στα 25γρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ