Τραγανά παξιμάδια λαδιού από τα Κύθηρα, φημισμένα για την εξαιρετική τους γεύση.

Τα παξιμάδια μας παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, προέλευσης Κυθήρων, καθιστώντας τα πέρα ως πέρα υγιεινά. Φτιαγμένα με μεράκι με την παλιά παραδοσιακή συνταγή, πιστοποιημένα με ISO 22000!
Παραδοσιακή λιχουδιά που σε πάει πίσω στον χρόνο!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΩΡΟΥ

  • Να δοθεί ως δώρο καλωσορίσματος σε συνδυασμό με Πατέ ελιάς, Ρίγανη, Ανθό αλατιού, Eξ. παρθένο ελαιόλαδο
  • Ιδανικό για σνακ και για όσους θέλουν να προσφέρουν κάτι που θα απολαύσουν στη στιγμή
  • Ιδανικό δώρο για ξένους που θέλουν να το πάρουν μαζί τους στη χειραποσκευή του αεροπλάνου

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Τραγανή απόλαυση

Ένα από τα πλέον υγιεινά, ελληνικά τρόφιμα και σημαντικής διατροφικής αξίας, το παξιμάδι αποτελεί κομμάτι ψωμιού που έχει ψηθεί δύο φορές, ώστε να αποβάλλει όλα τα υγρά του και να γίνει σκληρό, προκειμένου να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα παξιμάδια δεν περιέχουν συντηρητικά. Περιέχουν αλάτι, οπότε η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Το βασικό υλικό και οι τεχνικές παρασκευής, καθώς και η ονομασία τους ενίοτε διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή προελεύσεως, όπως π.χ. ο ντάκος, δηλαδή το Κρητικό παξιμάδι ή το λαδοπαξίμαδο Κυθήρων. Πιο διαδεδομένες πρώτες ύλες για την παρασκευή του παξιμαδιού αποτελούν το σιτάρι, το κριθάρι, το αλεύρι ολικής άλεσης,η  σίκαλη κ.α.

Η ιστορία του παξιμαδιού πηγαίνει πίσω στους αιώνες και η βασική ανάγκη από την οποία γεννήθηκε ήταν η συντήρηση του ψωμιού για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και η δυσκολία στο καθημερινό ζύμωμα. Έτσι καθιερώθηκε ως καθημερινό ψωμί των οικογενειών που δεν μπορούσαν να ζυμώσουν συχνά. Οι Βυζαντινοί πίστευαν ότι το παξιμάδι ήταν δημιούργημα ενός σπουδαίου γαστρονόμου, του Παξάμου, που έζησε στα ρωμαϊκά χρόνια.

H ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ

Tα παξιμάδια, όπως και το ψωμί, φτιάχνονται από αλεύρι που παίρνουμε από διάφορα δημητριακά, με βασικό το σιτάρι. Τα παξιμάδια που έχουν ως βασικό τους συστατικό το αλεύρι σίτου (είτε είναι σταρένια είτε σίτου ολικής άλεσης) είναι πιο πλούσια σε διατροφική αξία, χάρη στη γλουτένη που περιέχουν, η οποία είναι η καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη σε σχέση με αυτές που περιέχονται στα υπόλοιπα δημητριακά. (Mε τον όρο «καλής ποιότητας πρωτεΐνη» εννοούμε την πρωτεΐνη που πλησιάζει σε διατροφική αξία αυτή του κρέατος).
Τα παξιμάδια είναι πλούσια σε:

  • Bιταμίνες του συμπλέγματος B (είναι οι βιταμίνες που ενισχύουν το νευρικό σύστημα).
  • Άμυλο (σύνθετος υδατάνθρακας, που διασπάται αργά και σταθερά, τροφοδοτώντας τον οργανισμό με ενέργεια).
  • Φυτικές ίνες (πολύτιμες για τη λειτουργία του εντέρου).

Παξιμάδια λαδιού Κυθήρων: Ένα υγιεινό σνακ μπορεί να είναι τόσο απλό και γνήσιο όσο ένα παξιμάδι παρασκευασμένο με φροντίδα, σαν αυτό από τα Κύθηρα. Με μια ματιά διακρίνεις το παραδοσιακά σωστό φούρνισμα. που το κάνει αμέσως τραγανό και σε γυρίζει πίσω σε γεύσεις ξεχασμένες. Η γεύση του με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο γίνεται στρογγυλή και μεστή, τρώγονται ευχάριστα και σκέτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ