Χαμομήλι (Matricaria Chamomilla)
Εξαιρετικά αρωματικό βότανο, από το οποίο συλλέγονται μόνο οι ανθισμένες κορυφές και παρασκευάζεται το έγχυμα τους. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις γνωστής ευαισθησίας ή αλλεργίας σε φυτά της οικ. Αστεροειδών (Σύνθετα).
Λουίζα (Lippia citriodora)
Έχει μυρωδιά και γεύση λεμονιού, γι’ αυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική (σε ψάρια, σάλτσες, μαρινάδες κ.α.) και τη ζαχαροπλαστική (γιαούρτι, μαρμελάδες κ.α). Eχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διώχνει τον πονοκέφαλο, τους πόνους των ρευματισμών και ελαττώνει τους μυϊκούς τραυματισμούς μετά από εξαντλητική άσκηση. Βοηθά για την αϋπνία και το άγχος που προέρχεται από νευρικές καταστάσεις.
Τσάι του βουνού (Sideritis spp)
Τα φυτά της ποικιλίας Sideritis τα συναντάμε σε υψόμετρα άνω των 1000 μ. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αρωματικού αφεψήματος για να μαλακώνουν τον βήχα από κρυολόγημα και για να κατευνάσουν ελαφρές γαστρεντερικές διαταραχές, μόνο σε ενήλικες. Δεν συστήνεται η κατανάλωση κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.
Μέντα (Mentha piperita)
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στην παρασκευή ποτών. Το αφέψημα λέγεται ότι είναι αποτελεσματικό σε ήπια κρυολογήματα και ότι είναι σπασμολυτικό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά σε περιπτώσεις δυσπεψίας, για να ανακουφίσει από φουσκώματα και κωλικούς και λέγεται ότι έχει και καθαρκτική δράση. Επιπλέον χρησιμοποείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, προσδίδοντας αίσθηση δροσιάς.
Βασιλικός (Ocimum basilicum)
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική. Προστίθεται σε σάλτσες, κοκκινιστά, σούπες. Το τσάι βασιλικού χρησιμοποιείται κατά της ναυτίας, ως χωνευτικό, αντισπασμωδικό και τονωτικό. Εάν προσθέσετε μέλι ή τζίντζερ βοηθάει στην αντιμετώπιση του άσθματος, της βρογχίτιδας και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, κρυολογημάτων, πυρετού και βήχα. Επίσης μαλακώνει τον πονόλαιμο. Μην θρυμματίζετε τα βότανα, παρά μόνο όταν είναι να τα χρησιμοποιήσετε.
Δενδρολίβανο (Rosmarinus Officinalis)
Είναι πολύ αρωματικό και όταν προστεθεί σε κρέας, ψάρι ή λαχανικά μπορεί να μαγειρευτεί παρατεταμένα χωρίς να χάσει τα αρώματά του. Το αιθέριο έλαιο βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας λόγω της σπασμολυτικής δράσης του, τονώνει την καρδιά, την κυκλοφορία, το νευρικό σύστημα και είναι αποτελεσματικό στους ρευματισμούς και τις νευραλγίες. Σύμφωνα με τη παράδοση βελτιώνει τη μνήμη.
Δυόσμος (Mentha spicata)
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στην παρασκευή ποτών. Προσθέστε τον σε ρύζι, κουσκούς, σε σάλτσες ντομάτας, σε μελιτζάνες, αρακά ή πράσινα φασολάκια. Αρωματίζει υπέροχα το αρνί και τα ψάρια.Εχει αντιμυκητησιακή δράση και βοηθά στη χαλάρωση σε περιπτώσεις αϋπνίας και νευρικού στρες. Παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση. To αφέψημα δυόσμου είναι χωνευτικό και βοηθάει στο στομαχόπονο γιατί χαλαρώνει τους μύες.
Ρίγανη (Origanum Vulgare)
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και προστίθεται και σε ελιές ή σαλάτες. Σημαντική είναι η αντιοξειδωτική της δράση. Παρουσιάζει αντιμικροβιακή και αντιμυκητησιακή δράση γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συντηρήσει τρόφιμα.
Θυμάρι (Thymus Vulgaris)
Προστίθεται σε ψητά κρεατικά, ψάρια, λαχανικά, ελιές κ.ά. Θεωρείται βρογχοσπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντιβακτηριακό. Το αιθέριο έλαιο χαρακτηρίζεται από αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Διατίθεται σε περιέκτη λευκοσιδήρου, που προστατεύει από το φως και την οξείδωση και διατηρεί τα αρώματα των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες συσκευασίες.