Ανώτερης ποιότητας αλάτι από τις Αλυκές Μεσολογγίου. Θεωρείται το «χαβιάρι» της θάλασσας.

100% φυσικό, ακατέργαστο αλάτι που προέρχεται από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Θεωρείται το «χαβιάρι της Θάλασσας». Συλλέγεται σε νιφάδες με το χέρι από την επιφάνεια του νωπού άλατος, στεγνώνει στον ήλιο και συσκευάζεται, χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία, ραφινάρισμα ή προσθήκη χημικών ουσιών.

Αναπτύσσεται μόνο τις καυτές ημέρες στην επιφάνεια του νερού και ξαφρίζεται με τη χρησιμοποίηση ενός ξύλινου φτυαριού. Είναι διαθέσιμο ετησίως σε πολύ περιορισμένη ποσότητα κι εξαρτάται από την εποχή. Διατίθεται όπως είναι, χωρίς καμία επεξεργασία για να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Οι λεπτότεροι κρύσταλλοι σε σύγκριση με το κανονικό θαλασσινό αλάτι επιτρέπουν στους κόκκους να διαλυθούν πιο γρήγορα. Η γεύση του είναι σαφώς πιο ιδιαίτερη από το συνηθισμένο αλάτι και παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως φινίρισμα, δηλαδή το πασπαλίζουμε στο φαγητό μετά το μαγείρεμα, λίγο πριν το σερβίρουμε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΩΡΟΥ

  • Να δοθεί ως δώρο καλωσορίσματος σε συνδυασμό με Παξιμάδια λαδιού, Πατέ ελιάς, Ρίγανη, Εξ. Παρθένο ελαιόλαδο

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Θεωρείται το καλύτερο αλάτι. Είναι πραγματικά το άνθος του αλατιού, που συλλέγεται προσεκτικά από το επάνω μέρος του αλατιού, πριν αυτό βυθιστεί και ενσωματωθεί με το υπόλοιπο αλάτι της αλυκής. Συλλέγεται χειρωνακτικά από άριστους τεχνίτες που κατέχουν ειδική τεχνογνωσία, χωρίς επεξεργασία και χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών. Αποτελείται κυρίως από κρυστάλλους χλωριούχου νατρίου, αλλά φυσικά και από άλλα ανόργανα άλατα και ολιγοστοιχεία όπως φθόριο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο. Δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού στις αλυκές και έχει τη μορφή αφρού.

Οι παραγωγοί αρχικά αποθηκεύουν το προϊόν (ενδιάμεση ή προκαταρκτική αποθήκευση) και κατόπιν προχωρούν στη διαλογή του. Μετά τη διαλογή αποθηκεύεται ως έχει ή μετά από μερική ξήρανση που βελτιώνει τη ρευστότητά του.

Το αλάτι αυτό διατηρεί ένα ποσοστό υγρασίας διότι δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία. Αυτή η ξεχωριστή υφή του είναι που του δίνει την ιδιαίτερη κρυσταλλική του μορφή, την απαλή του γεύση, αλλά βοηθά και στο να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. Αποτελείται από λευκούς ελαφρούς, λεπτούς και εύθρυπτους κρυστάλλους. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, Δεν περιέχει καμία πρόσθετη ουσία και δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα από αυτό, δηλαδή είναι απολύτως φυσικό και αγνό.
Συγκεκριμένα περιέχει: χλωριούχο νάτριο: 94,3 – 97,6%, ασβέστιο: 0,19 – 0,20%, μαγνήσιο: 0,42 –0,79%, κάλιο: 0,22 – 0,67%, σίδηρο: 8 – 11,1 mg/kg, ιώδιο: 0,5 – <3 mg/kg.

Ο ανθός του αλατιού ήταν κάποτε σαν το πρωτόλαδο. Πολλοί το γνώριζαν, μα έπρεπε να δουλεύεις σε αλυκές για να μπορείς να το προμηθευτείς. Όταν οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονταν τις αλυκές σε διάφορα σημεία της Ευρώπης συνειδητοποίησαν πόσο άρεσε αυτό το προϊόν, άρχισαν να το τυποποιούν σε συσκευασίες. Σήμερα θεωρείται από τα πιο premium προϊόντα διατροφής.

Προτείνεται ως συνοδεία στο ψητό κρέας, τα λαχανικά ατμού, τις σαλάτες και λόγω του ότι διαλύεται πιο γρήγορα από το κοινό αλάτι είναι καλύτερα να προστίθεται στο φαγητό λίγο πριν τέλος του μαγειρέματος, για να απολαύσετε την εξαιρετική του νοστιμιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ