Καραμέλες Γάλακτος με Ανθό αλατιού…Για να κάνετε τη διαφορά!!!

Υλικά

5 κ.σ. βούτυρο (71γρ.)
1 κούπα κρέμα γάλακτος
¼ κούπας ουίσκι (60ml)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γ. ανθός αλατιού
1 ½ κούπα ζάχαρη (337γρ)
¼ κούπας γλυκόζη
¼ κούπας νερό
1 κ.σ ανθό αλατιού (fleur de sel) (για να ρίξουμε από πάνω στο τέλος)

Εκτέλεση
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 23×23εκ (να κρέμεται το χαρτί στα πλάγια για να ξεφορμάρουμε εύκολα την καραμέλα στο τέλος) και το λαδώνουμε καλά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το ουίσκι, τη βανίλια και το ¼ κ.γ αλάτι, ανακατεύοντας συχνά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεσαία/μεγάλη κατσαρόλα (καλό είναι να είναι ψηλή γιατί το μείγμα θα αρχίσει να κοχλάζει δυνατά σε κάποια στιγμή), σε μεσαία-ψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και χωρίς να ανακατεύουμε τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι η ζάχαρη να πάρει ελαφρύ χρυσό χρώμα και το θερμόμετρο καραμέλας να φτάσει στους 154⁰C.
Όταν το μείγμα φτάσει στους 154⁰C, προσθέτουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος (Προσοχή γιατί το μείγμα θα αρχίσει να χοχλάζει βίαια), ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι το θερμόμετρο να φτάσει στους 120⁰C.

Ρίχνουμε την καραμέλα στο ταψί που προετοιμάσαμε και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε κυβάκια (αν κολλάει το μαχαίρι στην καραμέλα καθώς την κόβετε, λαδώστε το) τα οποία προαιρετικά τυλίγουμε με μικρά κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού γυρίζοντας τις 2 άκρες του, και είναι έτοιμα για κέρασμα!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ